top of page
Het voedselbos
Vegetatielagen
In relatie tot de productiefunctie kan een voedselbos worden getypeerd als een zeer divers, agrarisch ecosysteem, ofwel een zogenoemde ‘polycultuur’ met de structuur van een natuurlijk bos. Een volwaardig voedselbos is minimaal opgebouwd uit de volgende acht ‘vegetatielagen’ of ‘etages’.
Voedselbos lagen
-
Kruinlaag met hoge bomen zoals walnotenbomen en tamme kastanjes en hoogstamfruitbomen zoals de Els’ en zoete kers
-
Lagere (fruit-)bomen en hogere struiken zoals hazelaars, appelbomen en Siberische olijfwilg
-
Lagere struiken, bijvoorbeeld zwarte en rode bessen, frambozen en bottelroos
-
Kruidlaag met overblijvende groenten zoals zeekool, daslook, asperge en artisjok
-
Bodemkruipers en –bedekkers, bijvoorbeeld hondsdraf, Oost-Indische kers en bosaardbei
-
Wortel-, knol- en bolgewassen zoals aardperen, zilverschoon, mierikswortel en geelwortel
-
Klimplanten die zich door meerdere lagen heen klimmen, bijvoorbeeld kiwi, druif en hop
-
Schimmels en bodemorganismen zoals champignons, cantharellen en eekhoorntjesbrood.
-
Als er water aanwezig is, kan nog een negende laag worden toegevoegd aan de bovengenoemde lagen bestaande uit waterplanten zoals waterkers, lisdodde en Vietnamese watervenkel
Fundamenten Voedselbos | Benut de kracht van de natuur
Het ecologisch systeem dat wordt neergezet in een voedselbos is gebouwd op een aantal fundamenten. De kern hiervan is dat alle elementen van de natuur op een dusdanige manier worden benut dat het zichzelf beheert.
Wanneer goed ontworpen, geven de zeven lagen waaruit een voedselbos bestaat een basis voor deze natuurlijke balans.
een voedselbos helpt onze wereld te herstellen
bottom of page